skip to Main Content

De belangrijkste onderdelen van een computer

De belangrijkste onderdelen van een computer

Voor veel mensen kunnen de interne componenten van een computer vreemd of onbelangrijk lijken. Als jij het type persoon bent dat hun computers koopt in winkels, zie je mogelijk de specificaties aan de zijkant van de doos en maakt het je niet echt uit wat er daadwerkelijk in zit.

Computeronderdelen

Desktop- en laptopcomputer kunnen meestal worden onderverdeeld in 6 basisonderdelen of categorieën.

Processor (CPU)

De CPU of centrale verwerkingseenheid kan worden gezien als het brein van de computer. Een CPU is verantwoordelijk voor het grootste deel van het rekenwerk dat door uw computer wordt uitgevoerd.

De CPU’s in aangepaste of vooraf gebouwde desktop- en laptopcomputers worden meestal gemaakt door Intel of AMD. CPU’s zijn er in verschillende kerntellingen en kloksnelheden.

Laptops, tablets en budget-desktopcomputers kunnen werken op goedkope dual- of quad-core CPU’s. Huidige gaming-pc’s hebben meestal 4-8 kern-CPU’s die op hogere kloksnelheden kunnen werken. Werkstation en server-pc’s gebruiken meestal 8-32 kern-CPU’s. Beschouw elke kern als een hand. Hoe meer handen je hebt, hoe meer werk je kunt doen. Denk aan de kloksnelheid als hoe snel je je handen kunt bewegen.

Moederbord

Het moederbord van een computer kan worden gezien als zijn hart. Het moederbord verbindt alle systeemcomponenten met elkaar, zodat elk onderdeel kan samenwerken. Moederborden zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de behoeften en de grootte van jouw systeem.

Geheugen (RAM)

RAM of Random Access Memory bevatten tijdelijke bestanden die een computer nodig heeft om zijn besturingssysteem uit te voeren of actieve programma’s te ondersteunen.

Geheugen komt meestal in sets van 2 of 4, waarbij elke stick de helft van de gespecificeerde opslaghoeveelheid bevat. Net als CPU’s, wordt RAM geleverd met verschillende snelheden en timingratings. Kijk voor maximale prestaties op zoek naar een hoge kloksnelheid en lage timingnummers.

Het type RAM dat een pc kan uitvoeren, is beperkt tot wat wordt ondersteund door het moederbord van het systeem.

Opslag (HDD, SSD)

Opslag is een ander zeer belangrijk pc-onderdeel. Op jouw harde schijf (HDD of SSD) slaat jij jouw besturingssysteem, programma’s en bestanden op.

De meest voorkomende soorten opslag zijn Solid State Disks (SSD’s) en Hard Disk Drives (HDD). Hoewel nieuwer en duurder, bieden SSD’s aanzienlijke prestatieverbeteringen ten opzichte van HDD’s.

Grafische kaart (GPU)

Een grafische kaart doet precies wat zijn naam impliceert. Alle systeemafbeeldingen of grafische afbeeldingen worden weergegeven en uitgevoerd. Hoewel sommige CPU’s ingebouwde grafische kaart hebben, kunnen add-on GPU’s enorme prestatieverbeteringen bieden en worden beschouwd als een must voor intensieve gaming- of renderingmachines.

Voeding (PSU)

Voedingen voorzien computeronderdelen van de stroom die ze nodig hebben. PSU’s zijn er in verschillende maten en wattage. Door jouw pc het vereiste vermogen van een hoogwaardige PSU te geven, kan jij de systeemstabiliteit en de levensduur van componenten verbeteren.

Je moet nu een algemeen begrip hebben van computeronderdelen. Met een diepgaande kennis van pc-onderdelen kunt u weloverwogen aankoopbeslissingen nemen.

 

Back To Top